Duco-HolmenGård-2400px

Referanseprosjekt

Holmen Gård

Prosjektet bygger bro mellom gammelt og nytt og viderefører de beste sidene av den tradisjonelle vestlandske byggeskikken

Stein Jarle Helgeland

Arkitekt

Dette er Holmen Gård

Byggherre Gundersen

Prosjekt Enebolig, løe og naust

Sted Ålfjorden, Sveio

Byggeår 2017

Arkitekt Brekke Helgeland Brekke

Utførende Duco

Innerst i Ålforden, Sveio ligger Holmen Gård. I 2014 en forsømt perle av en eiendom på 110 mål. Overgrodd, uten vei, vann og kloakk og med tre falleferdige bygg. I dag er alt så annerledes, men mye likt på samme tid.

Hovedhuset fra 1860 hadde sjel, men også fukt i grunnen og store råteskader og måte med tungt hjerte rives. I dag står et moderne hus her. Tradisjonelt i form av sitt saltak, men samtidig moderne og simplistisk i form og utførelse. En moderne tolkning av gårdshuset. En bolig for fremtiden, med respekt for omgivelsene og historien.

Løa ble også bygget opp på ny. Den gamle tørrmuren ble lødd opp på nytt som forbledning av den nye grunnmuren i betong.

– Vi bygde hovedhuset i en litt sånn simplistisk, men moderne stil. Og med tanke på at vi har bevart saltak og materialvalget vårt, skal du være veldig sur for å synes at dette er provoserende

Byggherre

Byggene på Holmen Gård er kledd med kledningstypen Accoya. Dette er kvistfritt tre av svanemerket tømmer med en helt spesiell, miljøvennlig behandling. Dette gir Accoya svært god motstandsdyktighet mot råte, og gjør treet svært formstabilt.

Det vil si at det verken sveller eller krymper. Dette gir mulighet for svært fine detaljer, noe vi i Duco verdsetter stort. Her får håndverk og øye for detaljer virkelig komme til sin rett, og Accoya er en kledningstype vi har fått god erfaring med.

Taket er kledd med 80x80cm firkantskifer, og vinduene er levert av Førre og i likhet med kledningen produsert i Accoya.

Det formstabile Accoya treet gir svært presise skjæringer, og takket være Accoya-treets egenskaper går vi ikke på kompromiss med holdbarheten.

– Vi ønsket ta vare på de landskapsmessige elementene som var her

Byggherre

Det som var igjen av Sjøhuset fra 1917 måtte også rives og den opprinnelige tørrmuren ble reddet ved å forsterke den fra innsiden med betong, da den var i ferd med å rase sammen.

Sjøhuset er i dag innredet som en fullverdig hytte.

Hovedhus med løa i bakgrunnen

Detaljbilde fra sjøhuset

Kan vi hjelpe med
ditt prosjekt?

Byggmester og prosjektleder Ole Fremmersvik, Byggmesterfirma Duco

Ole Fremmersvik

Byggmester og prosjektleder
Telefon: 47802827
ole@duco.no

Flere
referanser