Flokehyttene

Referanseprosjekt

Flokehyttene

Med «Flokene» på berget vil kursdeltakere, gående, syklende, padlende, kjærester og ellers de som ønsker det, kunne ta seg et øyeblikks opphold og se solen gå ned i havet i vest en stormfull høstkveld eller en vindløs sommeraften

Roald Bø

Sivilarkitekt / Holon Arkitekter

Dette er Flokehyttene

Byggherre Haugesund Turistforening

Prosjekt Flokehyttene

Sted Ryvarden, Sveio

Byggeår 2020

Arkitekt Holon Arkitekter

Utførende Duco

Ytterst på en forblåst odde, én mil nord for Haugesund, ligger Ryvarden Kulturfyr. Odden peker ut i Sletta og det store havet, mot Island. Det var herfra Ravnafloke, eller Floke Vilgerdsson, i år 868 seilte ut som førstemann for å bosette seg på en navnløs øy, som han ga navnet Island.

I dag ligger turistforeningens hytter «Horda-Kåre», «Geirhild», «Tjodgerd», «Faxe» og «Vilgerd» her – oppkalt etter Flokes familie og trofaste følgesvenner.

Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge og inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Hyttene som er tegnet av arkitektkontoret Holon er oppført på spesialtilpassede stålunderstell og hver hytte vil derfor kun etterlate seg noen små hull i fjellet om de noen gang blir fjernet.

Hver hytte har et stort panoramavindu i front på 5×2 meter montert med 15 grader helling. Vinduene er levert av Førre Vindu og er produsert i Accoya. På grunn av størrelsen på disse vinduene og utfordrende tilkomst ble vinduene montert ved hjelp av helikopter.

Hyttene er kledd med malmfuru kledning som får en fin grå patina. Dette sammen med arkitekturen gjør at hyttene glir fint inn i landskapet.

I ett med naturen

Flokehyttene er trekantet både i plan og profil. Formen ga seg etter en syntese av landskapshensyn, ønsket om gode rom, samt krav til stabilitet i et ytterst barskt klima.

Utsikt fra et rom med tak og vegger som er styrt av vindu og veggers form. Et stort vindu her vil trekke landskapet inn og fokuspunktet være fritt. Flokehyttene har en minimal størrelse, men en virkelig panoramautsikt – her trekkes landskapet inn i selve rommet, som om en satt i huleåpningen og så ut.

Det var et uttrykt ønske fra oppdragsgiverne at hyttene ikke skulle sette varige spor i landskapet. Dette innebar at det verken kunne sprenges, fylles, grøftes eller planeres. Knauslandskapet ikke privatiseres og okkuperes av et hyttefelt. Hyttene måtte derfor ikke være vanlige bygg, men objekt sydd inn i landskapet. Fra tilkomsten ved Ryvarden kulturfyr fremstår Flokehyttene som små, smale utsiktstårn langs klippenes brystvern mot havet.

Kan vi hjelpe med
ditt prosjekt?

Byggmester og prosjektleder Ole Fremmersvik, Byggmesterfirma Duco

Ole Fremmersvik

Byggmester og prosjektleder
Telefon: 47802827
ole@duco.no

Flere
referanser